un peu dada. dadexistence

pe cand eram la litere, anul I, ma gandeam la lucrarea de licenta…studentul normal nu face asta, are alte preocupari.  eu eram fascinata de miscarea de avangarda, de inceputul de secol XX cu toata revolta” orgiastica”, dementa, halucinanta, lipsita de rational, rigurozitate sau coerenta.  conform dada, iar prin dada a se intelege apogeul miscarii de avangarda, arta devine un joc banal in si despre cotidian. poezia se naste din cuvinte taiate la intamplare din ziar.  evident dada ne manipuleaza, iar noi suntem jegul de pe piciorul stang al marelui dada. un manifest pornit impotriva celor ce elogiau acuratetea si  execrabila pretiozitate a limbajului.  miasma romantismului de secol XIX s-a transformat in hartie igienica, folosita de cativa indivizi cu viziuni ciudate de prin Zurich la Cabaret Voltaire…artisti pentru care cliseul primului razboi mondial a servit drept scuza. cinici prin cerinte, formidabili prin manifestul propagandistic.

DADA ; connaissance de tous les moyens rejetés jusqu’à présent par le sexe publique du compromis commode et de la politesse : DADA ; abolition de la logique, danse des impuissants de la création : DADA ; de toute hiérarchie et équation sociale installée pour les valeurs par nos valets : DADA; chaque objet, tous les objets, les sentiments et les obscurités, les apparitions et le choc précis des lignes parallèles, sont des moyens pour le combat : DADA; abolition de la mémoire : DADA;abolition de l’archéologie : DADA; abolition des prophètes : DADA; abolition du futur :DADA; croyance absolue indiscutable dans chaque dieu produit immédiat de la spontanéité :DADA; saut élégant et sans préjudice d’une harmonie à l’autre sphère; trajectoire d’une parole jetée comme un disque sonore cri; respecter toutes les individualités dans leur folie du moment : sérieuse, craintive, timide, ardente, vigoureuse, décidée, enthousiaste; peler son église du tout accessoire inutile et lourd; cracher comme une cascade lumineuse la pensé désobligeante ou amoureuse, ou la choyer — avec la vive satisfaction que c’est tout à fait égal — avec la même intensité dans le buisson, pur d’insectes pour le sang bien né, et doré de corps d’archanges, de son âme. Liberté : DADA DADA DADA, hurlement des douleurs crispées, entrelacement des contraires et de toutes les contradictions, des grotesques, des inconséquences : LA VIE.” 

dada actioneaza cathartic. dada e zgomotul pentru nimic ce a facut ca stalpii artei ideale sa se zguduie. nu exista ideal in arta. exista doar viziune. nu exista bine, frumos, urat, rau. exista doar concepte filtrate si interpretate..

si acum, exact ca la alcoolici  anonimi, declar pe proprie raspundere: 

my name is raphaelle and dada runs through my veins. i am a dadaist.


7 thoughts on “un peu dada. dadexistence

  1. problema e ca franceza nu e atat de accesibila si sunt sigura ca esti constienta de asta. e un amalgam de limbi pentru ca starile contradictorii nu se regasesc sub registrul uneia singure, cel putin nu pentru mine. n-am facut o lucrare aici, e o analiza subiectiva…don’t you think i have the right to choose?
    multumesc pentru comment.

  2. nu am zis nimic despre lucrarea ta… am spus doar ca daca citezi cel mai bine e sa citezi originalul nu o traducere. nu stii cat de avizata a fost persoana care a facut acea traducere si in plus sunt multe, multe substraturi care sunt perceptibile in limba si in stilul in care au fost scrise. in traducerea ta ai stilul traducatorului, ai subiectivitatea lui si ceea ce crede el despre ce voia sa spuna. traducerea nu e mot a mot. chiar daca ar fi…

  3. ai dreptate. traducerea vine cu o alta varianta. din pacate nu detinem abilitatea asta, de a transmite exact desuurile gandurilor noastre.then again, ma intreb daca manifestul a fost gandit in romana, se spune ca putem sa conturam lucrurile doar in limba materna si oricat de mult incercam sa le redam intr-o limba straina va iesi diferit. nu ma refer la lucruri palpabile gen scaun. el va fi receptat de creier ca “chaise”. ma refer la lucruri fara consistenta materiala. gen “gand”.va fi receptat diferit de “pensee”. deja intervine cliseul genului. ma intreb acum daca manifestul asa cum e el a fost o chestie voita…

  4. din jocul ludic si setea de incoerenta a avangardistilor..inclin sa cred ca nu. daca e nu, atunci in opinia mea e cel mai halucinant( spontan- logic si ilogic both sides) mesaj transmis so far.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.